Stress, overspannenheid, burn-out

Een beetje stress kan ons lijf en ons brein prima hebben. Het hoort zelfs bij het leven en is gezond. Wanneer wordt de stress nu overspannenheid? Eigenlijk raak je overspannen na een langdurige fase van stress. De geest of je brein is te lang belast met als gevolg dat je overspannen raakt. De klachten van overspannenheid zijn gelukkig nog omkeerbaar. Als je de oorzaak van de spanningen en de stress wegneemt ga je weer normaal functioneren.

Wat is burn-out?

Dit is niet het geval bij burn-out. Dan zijn lichaam en geest letterlijk opgebrand. De balans tussen draagkracht en draaglast is te lang verstoord. De klachten uiten zich lichamelijk en psychisch. Herkenbare lichamelijk signalen zijn: versnelde hartslag, snelle ademhaling, vermoeidheid, gebrek aan energie, hoofdpijn, zweten, slecht slapen, hoge bloeddruk, duizeligheid, gejaagdheid.

Psychische klachten zijn onder andere nervositeit, concentratieproblemen, geïrriteerdheid, vijandigheid, lusteloosheid, snel geëmotioneerd, piekeren, angst, veel ‘moeten’, onrust in je hoofd, sombere gevoelens, niet meer kunnen genieten.

Karaktertrekken als plichtgetrouwheid en perfectionisme zijn van invloed op een burn-out. Ook een ingrijpende situatie kan net de emmer doen overlopen.

Coaching/hulp bij stress- en burn-out klachten

Blijf niet rondlopen met je stress- en burn-out klachten. Ik help je je evenwicht te herstellen zowel fysiek als mentaal, emotioneel.

We beginnen met (h)erkennen en accepteren van wat er aan de hand is. Je krijgt oefeningen aangereikt die gericht zijn op het leren verstillen, vertragen en het herstellen van het contact met je lichaam. We zorgen dat je parasympatisch zenuwstelsel geactiveerd wordt. Dit is het deel van je lichaam dat zorgt dat je weer tot rust komt, kan ontspannen, goed kan slapen en weer nieuwe energie kan gaan opdoen.

We gaan kijken naar in- en ontspanning, energiegevers en vreters, je kwaliteiten en valkuilen, inzicht in je levensverhaal om je onderliggende overtuigingen en je triggers inzichtelijk te krijgen en je diep verankerde patronen te leren herkennen. Want als je je eigen overlevingsmechanisme leert kennen helpt dit je om in de toekomst de juiste keuzes te maken.

Heb je nog vragen voor mij?

Vul je naam en e-mailadres in, dan neem ik zo snel mogelijk contact met je op. Telefonisch ben ik te bereiken via: 06 – 13 50 55 99 (Whatsappen mag ook) en mijn mailadres is: info@nellietteweggemans.nl