Angst en paniek

Angst (bang zijn) is één van onze vier basisemoties. Je krijgt een gevoel van angst als er sprake is van dreigend gevaar, dan maakt je lichaam zich klaar om te vechten of te vluchten. Als je je vaak angstig voelt zonder dat er sprake is van gevaar, kan er sprake zijn van een angststoornis. Vaak lijd je erg onder je angstreacties en wordt je dagelijkse leven er door beperkt.

Mensen met een paniekstoornis hebben één of meerdere keren een paniekaanval gehad en daarna angst ontwikkeld voor de symptomen van een paniekaanval. Hartkloppingen, trillen, transpireren, benauwdheid, duizeligheid, dissociatie. Vaak gaat deze angst voor paniekaanvallen gepaard met controle strategiëen en vermijdingsgedrag.

Een angststoornis is veel meer dan je zorgen maken: het bepaalt je doen en laten en neemt je leven over. 

Hulp bij angst of paniek

Als paniek of angst je leven op de rem zet is het tijd om er iets aan te doen. Het mooie is dat mensen met een angst of paniekstoornis heel goed te helpen zijn,  met behulp van technieken die ik je ga leren.

Waarschijnlijk heb je jezelf niet helpende manieren aangeleerd om over je angst na te denken en om de angst te vermijden, waardoor deze alleen maar groter is geworden. De meesten mensen met angst leven volgens de 4 angst spelregels. Daar laat ik je kennis mee maken. Ons brein is nou eenmaal zo geëvolutioneerd dat het denkt ons overal voor te moeten beschermen. Zodra je dat mechanisme van het brein door hebt kan je leren afstand te nemen van je angsten, zodat je niet langer slachtoffer bent van je angst of paniek. En dat kan écht, er zijn vele mensen je voor gegaan. Mensen die nu hun leven leiden op basis van wat ze willen ervaren in plaats van wat ze willen vermijden.


Met ACT help ik je om je tijger in een keffend schoothondje te veranderen. Dan hoef je niet meer bang te zijn voor je eigen angst. En hoef je je emoties niet meer te labelen als goed of slecht, fijn of vervelend.

Heb je nog vragen voor mij?

Vul je naam en e-mailadres in, dan neem ik zo snel mogelijk contact met je op. Telefonisch ben ik te bereiken via: 06 – 13 50 55 99 (Whatsappen mag ook) en mijn mailadres is: info@nellietteweggemans.nl